Ressources numériques en sciences humaines et sociales OpenEdition Nos plateformes OpenEdition Books OpenEdition Journals Hypothèses Calenda Bibliothèques OpenEdition Freemium Suivez-nous

11 Ocak 2011: otomobil alışveriş merkezleri

11 Ocak 2011 tarihli şehir gezisi raporu

Yoann Morvan ve Brian Chauvel tarafından kaleme alınmıştır. Çeviri: Nermin Unlusoy


İstanbul’da yeni ticaret dinamiklerini

ve baskın tüketim kültürünü ortaya

koyan yeni bir fenomen: Otomobil Alışveriş Merkezleri

 

Otomobil satışı yapan alışveriş merkezlerinin sayıca hızla artışı, İstanbul ticaret hayatındaki iki ayrı gelişmenin ortak bir sonucu olarak değerlendirilebilir. Biryandan, İstanbul, 50 ‘den fazla kapalı alışverişi merkeziyle büyük çapta bir ticari malzemeyi barındırıyor. Öte yandan, geçtiğimiz yıl 760.000 gibi yüksek bir rakamdaki otomobil satışı İstanbul’un otomobil satış piyasasındaki sıçramayı gösteriyor.

Automall: Bağcılar’da rezidans ve otomobil ticaretini bir araya getiren proje

Dolaşımın iki ayrı çağı: Automall’da otoban viyadükü tarafından işgal edilmiş Tavukçu havzasının sonundaki Osmanlılardan kalma su kemeri

“ Automall City ” projesi Doğan Grubu’na ait olmakla birlikte, 29 Nisan 2010 tarihli Hürriyet Gazetesi manşetinden yer almıştır. 83.000 metrekare bir alan üzerinde; 379 otomobil galerisi, 221 ofis ve bir de açık arttırmalı satış salonu içeren bu kompleks yapı; konutlar, otopark ve satış için gerekli banka, sigorta gibi tüm hizmetlerin de eklemlenmesiyle Türkiye’de alanındaki ilk figürü oluşturuyor.

Automall projesinin harekete geçirilmesinin hemen ardından, yine Doğan Grubu’na ait günlük İngilizce bir gazete, iş yeri kiralama %90 lık gibi bir orana ulaştığını halka duyurdu.

İşyerleri henüz açılmak için beklemede olmakla birlikte, bu kompleks yapıda oto temizliği hizmetinin olmaması da dikkat çekici bir noktayı oluşturuyor. Yerine göre 500 ila 1000 TL arasında değişen kiralık işyerlerinin büyük çoğunluğu henüz boş. Yeni işyerleri sahipleri iyimserliklerini korusalar da , Automall’ın 200 metre aşağısındaki eski otomobil satış yeri olan Otocenter’dan da ayaklarını kesmiş değiller. Diğer taraftan, konut satın alımı da emlak yatırım stratejilerine katkıda bulunuyor. Şöyle ki; bu yatırımın, TEM yoluna açılan 2 tane 3 ayrı yoldan ulaşılacak olan  “alışveriş ve yaşam merkezi “ ve Tekstilkent yakınına açılacak metro istasyonu ile de birlikte semtin gelişimini etkilemesi ve fiyatları da yükseltmesi bekleniyor.

2011 senesi başında, Automall’ın açılışından sonra konutların %70 ‘i halen boş.

Otoport: Esenyurt’ta boş zaman algısı ve otomobil ticaretinin yeni boyutu

E5 üzerinde 200 metrelik bir hat boyunca uzanan ve TEM karayoluna da 5 km uzaklıktaki Otoport projesi, Kiptaş toplu konut mahallesinde, Rusya, Azerbaycan ve Sirbistan’a bayan ayakkabısı ticareti yapan bir firma ve aynı firmanın otopark alanın genişletilmesi sonucunda tehdit altında olan eski Bizans sarayı kalıntıları ve çeşitli mağazalar, Migros ve bir de kayak pisti içeren Deepo alışveriş merkeziyle aynı çizgisel alan boyunca uzanıyor.

120.000 metrekarelik bir alan üzerinde 160 otomobil galerisi her gün akşam saat 22.00’a kadar müşterilerin ziyaretine açık bulunmayı planlıyor. Sigorta hizmeti ofisleri, bankalar, cafeler, restoranlar, çocuklar için oyun alanları, go kart pisti ile bu alışveriş merkezi; potansiyel müşterileri için tüm hizmetleri bir arada sunuyor. Müşterilerin eşlerini de düşünen bu proje, onları hemen yakındaki alışveriş merkezine gitmeye davet ediyor.  Yaklaşık 60 milyon dolara mal olan bu proje, Kullar ve Gül İnşaat ortaklığında finanse ediliyor. “Hareket neredeyse kazanç oradadır” sözünü ilke edinen proje yürütücüleri, kısa sürede kazanç ve kar sağlama amacıyla yatırımcıları da teşvik ediyor.  Projenin mimarı Metin Hepgüler, daha önce Mercedes Maslak, Skyport gibi projeler imza atmış, Pritzsker ödülüne aday gösterilen  üç Türk mimardan birisi olarak dikkat çekiyor.

Kiptaş toplu konutlarının eteğinden Otoport projesi şantiyesi, Kayak pisti içrenen Deepo alışveriş merkezinin komşusu

Autopia, Arabaya servis konsepti

Autopia Avrupa’nın en büyük ve en modern otomobil alışveriş merkezi olma iddiasıyla otomobil endüstrisinde yeni bir akıma damga vuruyor. Bu benzersiz kapalı alışveriş merkezi aynı zamanda bir test sürüş pisti ile müşterilerine direksiyonu kaybetmeden dolaşabilecekleri bir konsept sunuyor.

TEM karayolunu hemen arkasında, E5 yolunda,  Beylikdüzü’ne bağlayan hat üzerinde yer alan, mimar Gökhan Avcıoğlu ve Dara Kırmızıtoprak’ın imza attığı bu proje, Bloomberg televizyonuna bağlı “ European Commercial Property “ ödülünü de layık görülmüş.

Çevresel kaygılara tamamen duyarsız bir proje olması yanında, proje yöneticileri Asya yakasında Kartal, Anadolu’da Bursa, Ankara,  Antalya, yurtdışında İtalya, Almanya, Rusya ve Çin’de de ihracat yapmayı planlıyorlar. Kişeoğlu ve Gül inşaat şirketleri tarafından finanse edilen proje; 75 tanesi yeni araçlara, 199 tanesi ikinci el araçlara, 72 tanesi satışa bağlı hizmetlere, 55 tanesi cafe ve restoranlara, 5 tanesi ofislere, 4 tanesi banka şubelerine, ayrılmış toplamda 470  showroomdan meydana gelen yapı,  170.600 m2 lik bir alanı kaplıyor.

Bu iki ortak grup şirketi daha önce bir çok projeye de birlikte imza atmışlar. Bakırköy’de Capacity ve Flyinn alışveriş merkezi, Beylikdüzü’nde Loca Istanbul ve Skyport, Avcılar’da Pelican, Büyükçekmece’de Hill Malikaneleri, Kemerburgaz’da Arketip evleri Bahçeliever, Metroport alışveriş merkezi ve Fatih’te Historia alışveriş merkezi bu projelerden bazılarını oluşturuyor.

Aynı şirket tarafından gerçekleştirilen Autopia ve Historia projeleri iki farklı açıdan değerlendirilebilir. Autopia projesi, yeni bir otomobil endüstrisi çağına girişi temsil ederken, Historia projesi de yerel ve milli nüfuzun, Osmanlı kökenlerine dayanan sembolü olarak tarihsel yarımadaya yeniden bakışı ve dönüşü vurguluyor. Bu bağlamda, sürdürülebilir kent kavramı üzerinden bir sorgulama yaptığımızda İstanbul, bireysel araç kullanımının ve  aşırı tüketimin mekanı olarak karşımıza çıkıyor.

2011 yılı sonunda cumhurbaşkanı, başbakan ve elçilerin de katılacağı bir törenle açılacak olan Autopia projesinin maketi

 


OpenEdition vous propose de citer ce billet de la manière suivante :
oui (11 janvier 2011). 11 Ocak 2011: otomobil alışveriş merkezleri. Observatoire Urbain d'Istanbul. Consulté le 7 décembre 2024 à l’adresse https://doi.org/10.58079/slu4


Vous aimerez aussi...

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Ce site utilise Akismet pour réduire les indésirables. En savoir plus sur comment les données de vos commentaires sont utilisées.